Dette må du tenke på når du kjøper bil

Bil er kanskje et av de gøyeste kjøpene man gjør, uavhengig om man kjøper ny eller brukt bil. Veldig mange bruker bilen som en måte å uttrykke hvem de er og hva de bryr seg om. Den fine opplevelsen kan fort snu dersom noe uforutsett som man ikke forberedt på skulle skje. Derfor har vi laget 8 gode råd til deg som ønsker et vellykket bilkjøp:

1. Skriv alltid kontrakt

Man bør alltid skrive en kontrakt. Uansett om du skal kjøpe bil privat eller av et firma så må du ha en kontrakt. Kontrakten bør være en standard kontrakt og man kan gjerne bruke kontraktene som NAF har laget. Du finner disse kontraktene her , de er gratis og brukt av veldig mange. Du bør uansett skumme igjennom en kontrakt fra NAF så du vet at kontrakten en selger har med seg er laget med «spesielle vilkår» som blir urimelige for deg.

2. Sjekk at bilen ikke har heftelser

En heftelse betyr at noen har krav på bilen på grunn av at bilen er satt som sikkerhet. Dersom du kjøper en bil med heftelser så risikerer du å miste bilen. Det er heldigvis veldig enkelt å sjekke om en bil har heftelser, du går inn på Brreg.no. Fyller ut bilnummer og finner raskt ut om det er heftelser på denne.

3. Gjør alltid undersøkelser på årsmodell og modell

Det er veldig mange som opplever at den «nye» bruktbilen stopper etter kun kort tid eller at noe vitalt blir ødelagt. Derfor er det viktig at man sjekker opp om bilmodellen og årstallet man vurderer å kjøpe ikke har noen kjente problemer. Det er eksempler på f.eks at en spesiell årsmodell av en type bil har problemer, da bør man prøve å unngå dette.

4. Sjekk alltid hvem som selger bilen

Det er mange ikke uærlige mennesker der ute men de får fort et rykte. Et raskt søk på Google på både navn og telefonnummer kan spare deg for masse problemer. Hvis du ser noen dårlige anmeldelser eller mistenkelig så bør man avstå fra handelen. Det er mye enklere å finne en ny bil enn å krangle med en svindler.

5. Sjekk at bilen er EU godkjent

Det er ekstremt viktig at bilen er EU-godkjent. Du kan sjekke dette veldig enkelt på Statens Vegvesen sine sider. Dersom bilen ikke er EU godkjent eller den utløper snart så kan du spørre selger om han/hun kan få den godkjent på eget ansvar før handelen.

6. Husk å prøvekjør bilen

Uansett hvor bra bilen ser ut, du må prøvekjøre den først. En prøvekjøring kan avdekke «småfeil» og andre ting som kan være veldig kjedelig å oppdage i etterkant. Dette er også viktig for å ha rettigheter etter en handel dersom det skulle oppstå noen uenigheter.

7. Hvis du er usikker – spør om en NAF-TEST

Hvis du er usikker på bilens tilstand så kan du be om en NAF test. Mange bilselgere vil nok ikke ta sjansen på dette, da den kan avdekke feil og mangler ved bilen. Den vil gi deg et svar på om bilen er et godt kjøp eller ikke. En NAF-test er mye mer grundig enn en EU-test.

8. Fiks lån før du skal handle bil

Om du skal kjøpe bil hos en forhandler så anbefaler vi at du har finansiering klar på forhånd. Forhandlerne tjener mye penger på å selge deg et billån, men det er ikke alltid like gode betingelser. Derfor anbefaler vi at du søker om lån på forhånd så kan du sammenligne. Noen ganger gir forhandleren deg et prisavslag om du tar lån igjennom dem men det spiller liten rolle om renta er høy.